Klimmen, klimmen, klimmen

Nadat we vorige week vrijdag in de departementen waren ingedeeld, hadden we als Programme staff meteen de volgende dag een vrije dag. Samen met drie anderen heb ik de via ferrata (of klettersteig) vlakbij KISC gedaan. Ik stelde me vooral bruggen van ijzeren kabels voor, maar dit was vooral 2,5 uur lang verticaal een rotswand omhoog klimmen met alleen wat ijzeren pinnen die uit de rots staken, af en toe wat ijzeren handgrepen en af en toe een ladder (die soms dan ook nog gedraaid was of naar achteren overhelde!). Het idee is dan ook dat je NIET valt, dit is anders dan bij klimmen waarbij je aan een touw vastzit. Je hebt wel een veiligheidskit, maar je valt alsnog meters naar beneden. En ondertussen zie je tussen je voeten alleen een afgrond die steeds groter en groter wordt. Ik was heel blij met mijn klimervaring zodat ik wist hoe ik m’n handen en voeten het beste neer kon zetten. Later hoorde ik dat we lang niet iedereen toestemming geven om de via ferrata te doen, en ik snap nu ook echt wel waarom. Maar het was wel echt heel gaaf toen we eenmaal boven waren, en ik denk dat ik in de klimhal nooit meer hoogtevrees hoef te hebben

De eropvolgende dagen bestonden uit: klimmen, klimmen en klimmen. Omdat ik geselecteerd ben als kliminstructeur had ik nog een extra trainingsweek voor alle klim- en abseilactiviteiten. Dus ik heb in een ochtendje ‘even’ leren abseilen, in een middag ‘even’ leren voorklimmen (korte uitleg, en hop, meteen proberen, hoezo 4 cursusavonden in Nederland?). En verder leerden we alle routes die KISC aanbiedt klimmen en voorklimmen, zodat je de routes snel op kunt zetten als je met een groep kinderen bent.

Woensdag had ik nog een vrije dag, en wat heb ik gedaan die dag? Hoe kan het ook anders: klimmen! Het was slecht weer in de Kanderstegvallei dus zijn we met z’n vieren naar Interlaken gereden en hebben daar in de omgeving een paar mooie routes in de rotsen geklommen. En hier ook: ‘even’ een 5c met overhang voorklimmen (sorry voor de technische termen), en het lukte me nog ook

Verder hadden we training voor de ‘3 valleys hike and climb combinatie’. Dus: 1 dag klimmen, overnachten in de Ueschinenhutte (berghut van KISC) en de volgende dag de hele dag hiken. 3 valleys klinkt lieflijk, maar het is een pittige hike met wederom een hoogte >2600 meter en de noodzaak om ijsbijlen te gebruiken in de sneeuw. We zagen onderweg wat marmotten en steenbokken. Ik was zo slim om m’n regenjas in de hut te laten liggen, dus toen we ingehaald werden door een fikse hagelbui was ik behoorlijk doorweekt…

Ook heb ik met de overige kliminstructeurs nog een andere hike and climb combinatie gedaan, met overnachting in de andere berghut van KISC (de Gfellalp hut). Het was ’s nachts steenkoud, maar het uitzicht tijdens het ontbijt waarbij we delen van de Kanderfirn gletsjer konden zien was prachtig.

Inmiddels wordt het hier drukker en drukker met scouts, inmiddels >500 gasten en ik heb m’n rooster voor volgende week gekregen. Ik ben benieuwd, ik heb er zin in